Festivalul de Poezie "Gellu Naum" - 2023
Eveniment literar unic până acum la nivel liceal și gimnazial, Festivalul de poezie „Gellu Naum” este un concurs de creație literară care s-a desfășurat în perioada 2002-2009 la nivel de municipiu, urmând să devină național în anii următori, când organizatorii au realizat interestul crescut al elevilor pentru astfel de manifestări culturale care facilitează interacțiunea cu un număr mare de autori contemporani. Scopul proiectului este încurajarea, dezvoltarea și promovarea elevilor talentați. Multe voci distincte în poezia română contemporană au trecut prin concursul nostru când erau elevi de liceu: Claudia Komartin, Miruna Vlada, Cristina Stancu, Radu Nițescu, Cristi Cotarcea și foarte mulți scriitori adevărați au jurizat creațiile liceenilor înscriși în concurs de-a lungul anilor. Pun aici doar câteva nume: Nora Iuga, Constantin Abăluță, Marin Mincu, Cezar Ivănescu, Florin Iaru, Liviu Ioan Stoiciu, Ioan Es. Pop, Paul Vinicius, Răzvan Țupa, Cosmin Perța, Elena Vlădăreanu, Adrian Urmanov, Teodor Dună. Cel care a inițiat acest demers cultural în anul 2002 a fost Octavian Soviany, pe atunci profesor de limba română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și după ieșirea dumnealui din sistemul de învățământ l-am continuat eu, cu aceeași pasiune și dăruire a profesorului care înțelege că actul didactic trebuie să fie și un act de cultură. Promovarea în rândul elevilor a literaturii române contemporane prin organizarea de întâlniri și dezbateri cu scriitori, editori, jurnaliști culturali, stimularea creativității prin organizarea unor ateliere de creative writing și valorificarea celor mai bune creații în Antologii de poezie pentru elevi scoase din trei în trei ani formează, modelează și completează nevoile tinerilor care se regăsesc, din păcate, din ce în ce mai puțin în lecturile propuse de Programa școlară.
Etapa municipală
Etapa municipală a Festivalului Național de Poezie „Gellu Naum”, ediția 2023 s-a desfășurat pe 1 aprilie, în Aula Magna a Universității „Titu Maiorescu”, din București. Proiectul este înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale și Internaționale care se desfășoară în România în anul 2023, este cofinanțat de Ministerul Educației (conform Anexei 1 la O.M.E. nr. 3612/31.01.2023), poziția 32 și este organizat de Colegiul Național „Mihai Eminescu” din București.
Am avut onoarea să-l ascultăm în deschiderea Festivalului pe decanul Facultății de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale, profesor universitar doctor, Sorin Ivan care a apreciat efortul organizatorilor de a genera un festival de o asemenea anvergură, în care să fie implicați 160 de elevi de gimnaziu și de liceu, nerăbdători să-și citească textele în fața profesorilor, a părinților, a colegilor de la alte licee și școli gimnaziale și nu în ultimul rând, a juriului. A subliniat faptul că preocuparea pentru a scrie și a citi poezie ține de o anumită deschidere către tot ce se găsește frumos în lume și i-a îndemnat pe elevi să-și urmeze chemarea și mai ales, să participe la concursuri pentru a-și testa abilitățile, pentru a fi validate de scriitori cunoscuți.
Am fost bucuroși și onorați de prezența invitaților noștri din cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București: doamna Teodora Bentz, Inspector General Adjunct și doamna Ana Maria Ștefan, Inspector pentru Activități Extrașcolare. Din partrea organizatorilor, au luat cuvântul prof. Beldie Simona, director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din București, prof. Virginia Olaru și prof. Murguleț Liliana, director al Școlii Gimnaziale nr. 79, care au felicitat participanții pentru deschiderea lor către exprimarea prin artă și pentru curajul de a scrie poezie.
Din juriu au făcut parte 5 scriitori tineri, dispuși să intre în dialog cu elevii și să argumenteze alegerile făcute. Trei dintre ei: Andrei Zbîrnea, Ana Săndulescu și Andrei Mocuța jurizează de trei ani concursul nostru și anul acesta li s-au adăugat Miruna Vlada și Anastasia Coste. Pentru mai multă obiectivitate, scriitorii au primit de la organizatori textele, cu două săptămâni înainte de concurs, ca să aibă timp să selecteze, pe baza unor criterii stabilite de comun acord înainte, cele mai valoroase texte. Apoi, în timpul concursului, jurizarea s-a făcut în timp real, contând, desigur și prezența de spirit a participanților și interpretarea. Am avut surpriza să descoperim poezia în regim performance practicată de concurenții de la C.N. „Grigore Moisil” din București, conduși de prof. Alexandra Dragomirescu. De altfel, calitatea interpretării versurilor într-un „joc mimat” de câteva „personaje auxiliare” i-a adus elevei Ioana Angela Stanciu Premiul I. Temele abordate au fost în general cele specifice vârstei: adolescența, teama de a exista, căutarea de sine, negarea actului creator, însingurarea, dar au fost și surprize. Au fost câteva texte de poezie religioasă și de poezie patriotică. Este cert că tinerii ne iau mereu prin surprindere, că dincolo de platoșa de elev cu care ne întâmpină la școală există o altă dimensiune a ființei lor care ne scapă, o sensibilitate ușor de rănit sau un spirit revoltat care abia așteaptă să izbucnească.
Pe baza celor cinci punctaje ale juriului s-au desemnat câștigătorii. S-au acordat pentru fiecare secțiune: Marele Premiu Apolodor, Premiul I, Premiul al II-lea, Premiul al III-lea și din păcate, doar câte două mențiuni, pentru că așa prevede Regulamentul pentru competițiile municipale. Toți concurenții au primit diplome de participare și cei distinși cu premii și mențiuni au primit cărți de poezie contemporană, oferite de sponsorii festivalului. La finalul concursului, scriitorii le-au făcut recomandări de lectură și i-au îndemnat să trimită texte la reviste online și să participe la ateliere de creative writing, pentru a-și îmbunătăți scrisul și a-și cultiva pasiunea.
Pentru că festivalul nostru este cunoscut și are deja o tradiție în rândul elevilor și al profesorilor (se află la cea de a XXI-a ediție în anul 2023), nu ne-a surprins numărul mare de participanți la etapa municipală.
Etapa națională
Pentru elevii de gimnaziu, această etapă s-a desfășurat online, pe platforma Zoom, în data de 27 mai. În cazul elevilor de liceu, anul acesta festivalul a venit cu o surpriză. Cu ajutorul sponsorilor noștri generoși, am reușit să închiriem pensiunea „Frații Jdreri” din localitatea Brezoi, județul Vâlcea, situată la poalele Munților Lotrului, în perioada 16-18 iunie, de vineri până duminică. 30 de concurenți din Arad, Dâmbovița, Suceava, Cluj, Sibiu, Sighetul-Marmației, Tulcea, București, Timiș, Caransebeș, Brașov, Ilfov au fost invitați alături de profesorul coordonator să se bucure de energia locului, de condiții excelente de cazare și masă, oferite în dar de organizatori, ca o prețuire pentru preocupările literare. Am gândit vineri un foc de tabără și secțiunea „Povești” pentru a antrena puțin imaginația, sâmbătă, concursul propriu-zis în sala de festivități a pensiunii, apoi, puțin după prânz un atelier de creative writing. Clasamentul s-a întocmit pe seară, după deliberarea juriului și adunarea punctajelor pentru toate cele trei probe.
Un prieten drag al festivalului, profesorul Gheorghe Cîrstian de la Suceava, fondatorul Casei de poezie „Light of ink”, inițiatorul unor seri de poezie organizate bilunar cu invitați de seamă din lumea literară, care face școală de poezie și formează scriitori a rezumat în câteva cuvinte ceea ce am simțit cu toții (30 de elevi și 20 de profesori coordonatori): „Ce familie frumoasă este Festivalul Gellu Naum!”. În locul vorbelor, am pus câteva fotografii.
Epilog
Mărturisesc că mi-era dor de aceste momente! De trei ani organizez festivalul online, deși au fost întrerupte în pandemie olimpiadele și concursurile școlare, în sensul că diplomele oferite participanților nu aveau nicio titulatură oficială. Dar eu m-am gândit că mai ales în perioada aceea tinerii aveau nevoie să se implice în activități care le fac plăcere. Să scrie de pildă! Am organizat și etapă municipală și etapă națională și am oferit premii. Din banii mei. Am tipărit diplome și le-am trimis în țară. Anul acesta am scos două Antologii de poezie – una pentru gimnaziu: „Jocul de-a luna” și una pentru elevii de liceu – „În haine străine”. Ambele volume conțin poezii premiate la concursul nostru în perioada de pandemie. Înaintea celor cinci texte ale fiecărui copil sunt precizate: numele, școala și profesorul coordonator, pentru că mi s-a părut foarte frumos să prezint elevul în context. Școala de proveniență, dascălul de limba și literatura română sunt părți ale întregului. Formează și inspiră. De-a lungul anilor, am realizat două Antologii de poezie pentur elevi: „Cabaret Voltage” (edit. Casa de pariuri literare, 2017) și „Atenție, nu se mai închid ușile” (edit. Casa de pariuri literare, 2020), din buget propriu. Le-am oferit gratuit elevilor dornici să citească cum se scrie în perioada gimnaziului dar și în liceu, celor publicați în paginile cărții și celor care au primit premii și mențiuni la concursul nostru. Anul acesta am avut norocul să găsesc sponsori, oameni de suflet care au rezonat cu obiectivele festivalului și s-au implicat în desfășurarea lui.
Toate anunțurile legate de concursul nostru, poeziile elevilor premianți, clasamentul, prezentarea juriului și filmările de la edițiile anterioare sunt publicate pe blogul festivalulgellunaum.ro.
Concluzia este că se poate realiza un Festival de poezie care să ofere feedback tinerilor și fără taxe de participare, căci acolo unde există suflet, implicare și voință de a transforma pasiunea în vocație, mijloacele de realizare contează mai puțin. Știm cu toții că există în viață întâlniri întâmplătoare care rodesc și care inspiră.
Prof. Virginia Olaru
Colegiul Național „Mihai Eminescu” din București